Selecteer een pagina

Drink je graag koffie met melk? Het maakt de smaak net wat subtieler en minder bitter. Hoewel je gewoon een scheut koffiemelk in je kopje kunt gieten, is er nog meer om aan te denken. Zo zijn we dol op cappuccino en latte macchiato! Het is duidelijk dat er een verschil zit tussen deze koffiesoorten, maar wat houdt dit nu precies in? We leggen het je graag uit.

Algemeen verschil

Het algemene verschil tussen een cappuccino en een latte macchiato is eigenlijk heel eenvoudig. Het zit namelijk zo: de verhoudingen liggen anders. De ingrediënten zijn echter hetzelfde! Espresso vormt de basis van de koffiebereiding, waar je warme melk aan toevoegt. Gebruik het liefst kwalitatieve koffiebonen bij de bereiding, om de koffiesmaak zoveel mogelijk naar voren te laten komen. Met lekkere Lavazza koffie zit je bijvoorbeeld goed. Wat betreft de melk kun je verschillende opties gebruiken. Koemelk is nog altijd het populairst, maar steeds meer mensen kiezen voor havermelk of amandelmelk bij de bereiding. Het is smaalvol om hiermee af te wisselen!

Wat is een cappuccino?

Hoog tijd om de verschillende koffiesoorten met melk uit te leggen. Wat is nu precies een cappuccino? Het is met name belangrijk om de verhouding met je te delen. Een cappuccino bestaat voor een derde uit espresso, een derde uit warme melk én een derde uit melkschuim. Ook de volgorde van toevoeging aan het koffiekopje is belangrijk om te weten. Allereerst wordt de espresso in het kopje gedaan. Vervolgens giet je de warme melk in het kopje, waarbij er een mengsel ontstaat van de koffie en de melk. Als laatst volgt de opgeschuimde melk, die je erop schept.

Wat is een latte macchiato?

Van cappuccino gaan we door naar latte macchiato. De directe vertaling van de term is ‘gevlekte melk’. Dit verwijst naar het unieke gradiënt dat er in het glas ontstaat. Voor de oplettende lezer: bij het bereiden van een latte macchiato gebruik je inderdaad een hoog glas, in plaats van een koffiekopje. Je gebruikt meer melk dan bij een cappuccino. De verhouding is hier niet één op drie, maar één op vier. De volgorde is tevens anders dan bij een cappuccino. Het is nu juist zaak om eerst de melk en het melkschuim toe te voegen, waarna je de espresso erin giet. Vul het glas eerst met de warme melk, gevolgd door de melkschuim. Laat dit even staan, zodat de melk wat stijver wordt. Je kunt in deze tussenperiode snel het kopje espresso bereiden. Vervolgens schenk je de espresso in het glas. Dit is een precies klusje: schenk niet te snel én niet te langzaam. Het mooie effect ontstaat doordat melk zwaarder is dan koffie, maar melkschuim weer lichter is dan koffie. Zo belandt de espresso dus in het midden van het glas. Prachtig, die drie laagjes. Om over de verrukkelijke smaak nog niet eens te spreken!