Selecteer een pagina

Heb jij een borrelavond op de planning staan? Dan mag een goedgevulde kaasplank niet ontbreken. Maar hoe stel je nu een écht goede kaasplank samen? Waar moet je beginnen, hoeveel kaas moet je kopen en wat mag er wel en niet op de plank liggen? Hieronder leg ik je uit hoe je de lekkerste kaasplank samenstelt. 

Ga voor een goede, mooie basis

Een goede basis is het halve werk, dat geldt ook bij een kaasplank. Kies daarom een mooie plank of schaal uit waar je de kazen op kunt leggen. Zorg dat deze plank groot genoeg is voor ongeveer 3 tot 5 verschillende soorten kazen. Hoe meer mensen er komen, hoe groter de plank mag zijn. Je hebt dan immers meer ruimte om de kazen mooi uit elkaar te leggen op de plank. 

Kies de kaassoorten

Vervolgens kun je de verschillende kaassoorten gaan kiezen. Hou hierbij ongeveer 3 tot 5 verschillende soorten kazen aan. Te veel verschillende soorten heeft geen zin, maar te weinig is ook een beetje eentonig. De kazen kun je in principe gewoon zelf naar smaak uitkiezen, maar probeer er wel op te letten dat er voor iedereen wat bij zit. Heb je geen zin om dat eerst te vragen? Dan zit je vaak wel goed als je voor verschillende structuren en smaken gaat. Hou voor de hoeveelheid ongeveer 100 tot 150 gram kaas per persoon aan. Zo kun je voor jezelf een makkelijk rekensommetje maken. Geen tijd om naar de winkel te gaan? Bestel de kaas online

Het bewaren van de kazen

Bewaar de gekochte kazen eerst in de koelkast, zo blijven ze het lekkerst. Laat ze echter niet te lang in de koelkast liggen. Zorg ervoor dat je ze ongeveer 30 minuten voor het begin van jullie borrelavond uit de koelkast haalt. Hierdoor kunnen ze even op temperatuur komen, waardoor ze het beste tot hun recht komen. Dat zul je dan ook meteen merken als je het stukje kaas in je mond stopt. 

Vul de plank aan

Presenteer de kazen op de plank en zorg dat je voor iedere kaas het juiste bestek neerlegt. Hiervoor kun je speciale kaasmesjes gebruiken. Alleen kaas is misschien een beetje ‘saai’, dus je kunt de plank ook nog aanvullen met andere lekkernijen. Zorg er alleen wel voor dat de focus op de kaas blijft liggen, anders wordt het meer een borrelplank. Denk hierbij aan stokbrood om de smaak te neutraliseren, maar ook aan jam, vijgen en dadels.