Selecteer een pagina

Voor wie weinig verstand heeft van wijnglazen, kan het een uitdaging zijn om de juiste wijnglazen uit te zoeken in de winkel. Voor elke soort wijn bestaan specifieke glazen. Denk maar aan fluiten, coupes, steelloze glazen en specifieke glazen voor Cabernet, Bordeaux, Chardonnay, Riesling, Port of sherry. Heb je echter zoveel verschillende wijnglazen nodig om te kunnen genieten van je wijncollectie? In dit artikel lees je hoe je het beste wijnglazen kunt aanschaffen en hoe het wijnglas invloed heeft op de smaken en aroma’s van de wijn.

 

De grootste mythe over wijnglazen

Veel grote glaswerkbedrijven zullen zeggen dat je een grote variëteit aan wijnglazen in je bezit moet hebben om goed te kunnen genieten van alle soorten wijn. Dit is echter niet nodig, omdat een solide glas voor alle soorten wijnen prima zijn werk doet.

 

Hoe kies je een universeel wijnglas?

Bij het uitkiezen van een universeel wijnglas, dien je er op te letten dat het glas van hoogwaardige kwaliteit is en een steel heeft die bedoeld is voor een groot aantal verschillende wijnen. Op deze manier bespaar je geld en heb je minder ruimte nodig in de kast voor je wijnglazen. Door te kiezen voor een goed, universeel glas hoef je geen grote investeringen te doen en heb je meer geld over om te investeren in je wijncollectie! Daarbij is het natuurlijk ook nog eens beter voor het milieu om minder te kopen. Een universeel glas dat gemaakt is van loodvrij kristal kan heel fijn worden gesponnen, waardoor hier voortreffelijk wijn uit kan worden gedronken.

 

Wijnglazen van kristal en lood

Verkopers beweren dat bepaalde wijnglazen gemaakt zijn van loodvrij kristal. Dit is een ietwat verwarrende term, omdat kristal per definitie lood bevat. Wat er wordt bedoeld met loodvrij kristal, is dat het wijnglas gemaakt is van een briljante vorm van glas. Het kenmerkende loodoxide van kristal is bij deze glazen vervangen door andere chemische verbindingen.

 

De vorm van het wijnglas

Het silhouet van deze zogenaamde loodvrije, kristallen glazen doet vaak wonderen voor de smaak van vele soorten wijnen. Meestal hebben loodvrije, kristallen glazen een brede basis aan de onderkant van de kom. Door deze vorm komen de aroma’s en smaken van de wijn beter tot uiting omdat er sprake is van meer contact tussen het oppervlakte en de lucht. Daarbij worden de aroma’s en smaken van de wijn gestimuleerd aan de bovenkant van het glas vanwege de conische vorm. Deze eigenschappen van het glas zorgen er voor dat je zo optimaal mogelijk van de wijnsmaken kan genieten.

 

Bron: Wine And Barrels