Koeltechniek is een brede term voor verschillende technische oplossingen om ruimtes, maar ook producten, te koelen en koel te houden. Hierbij kun je denken aan airconditioning in een woonkamer of op kantoor, maar ook aan de koelvitrines in een supermarkt of koelingen in vrachtwagens en bestelwagens. Ook koelkasten en vrieskisten zijn een onderdeel van koeltechniek. Uiteraard zijn deze verschillende technieken niet meer weg te denken uit onze omgeving. Dankzij koeltechniek kunnen we producten als zuivel, vis en vlees langer vers houden en kunnen we werken en wonen in een heerlijk koele omgeving, ook als de buitentemperatuur boven de 30 graden stijgt.

Waar vinden we koeltechnische oplossingen

Koeltechniek is eigenlijk overal om ons heen. Je vindt het in huis, in openbare ruimtes, in scholen, in supermarkten en zelfs in kantoren en bedrijven. Enkele toepassingen van koeltechnieken zijn het conserveren van levensmiddelen, luchtbehandeling, luchtdroging en drinkwater koeling. Het meest simpele voorbeeld in huis is natuurlijk de koelkast, maar ook een airconditioning is een vorm van koeltechniek. In een supermarkt zijn de koelcellen, de koeltoonbanken en de diepvrieskasten natuurlijk een mooi voorbeeld. En ook op de werkvloer vinden we koeltechniek, vaak in de vorm van airconditioning of klimaatbeheersing. 

Koeltechniek in verschillende branches

Koeltechniek zien we dus overal om ons heen. Ook in verschillende branches komt deze techniek terug. Een goed voorbeeld blijft de supermarkt, maar ook horeca maakt volop gebruik van koeltechniek. Jij wilt immers graag een koel drankje drinken op het terras. En als je daar ook iets lekkers bij wilt eten, wordt dat ook vaak bewaard in een koeling. Ook slagerijen, groentezaken en bakkers maken gebruik van koeltechnische oplossingen. Zelfs in de industrie waar machines gekoeld moeten worden, zodat ze niet overhit raken, staat koeltechniek centraal. 

Installatie en onderhoud aan koeltechnische installaties

Bij de aanschaf van koeltechnische oplossingen komt vaak veel kijken. Er zijn verschillende regel- en wetgevingen waaraan de koeltechniek moet voldoen. Een erkende installateur kan je hier uitstekend mee van dienst zijn. Voor koeltechniek in Hoogeveen kun je hiervoor terecht bij Nijmeijer Koeltechniek. Met meer dan 40 jaar ervaring in de koeltechniek, helpen zij je graag met al je koeltechnische oplossingen, van koeling tot airconditioning. Niet alleen voor de installatie van koeltechniek kun je bij deze partij terecht, ook het ontwerp en het onderhoud nemen zij voor hun rekening. Vanaf het eerste ontwerp tot en met de realisatie van het onderhoudsplan, kun je op ze rekenen. Zo ben je dus verzekerd van een uitstekende koeltechnische expertise.