Selecteer een pagina

Laten we eerlijk zijn; als je aan een wijnland of streek denkt, dan denk je niet als eerste aan Georgië…. Toch is het juist dit land waar het wijnmaken zo’n beetje is uitgevonden. Er zijn kruiken gevonden van duizenden jaren oud die bewijzen dat er toen al wijn gemaakt werd in Georgië. De wijngaarden van Georgië liggen voornamelijk aan de oostkust van de Zwarte Zee op heuvels die zeer mineraalrijk zijn. Tegenwoordig zijn er meer dan 50 Georgische wijnen te koop in Nederland.

Bijzondere gewoontes en tradities.
Georgiërs genieten van hun wijn op een zeer uitgesproken manier. Het is zeker niet de bedoeling om achterloos een glas wijn te drinken. Wijn drinken in Georgië doe je alleen met goede vrienden en familie of bij een belangrijke maaltijd. In de Georgische cultuur is Georgische wijn drinken dan ook een bijna religieuze aangelegenheid.

Er is een eeuwenoude legende die vertelt dat het traditie was dat de nieuwe oogst wijn altijd eerst geproefd moest worden door het kleinste jongetje van het dorp. Als hij niet ging huilen na een slokje, dan was de wijn goed! Een bijzonder verhaal waarbij de waarheid in het midden ligt….

Qvevri wijn, de oranje wijn van Georgië.
In Europa worden doorgaans eikenhouten wijnvaten gebruikt. De Georgiërs houden nog altijd vast aan hun eigen traditie en maken hun wijn in grote kelders waar ze aardewerken kruiken in de grond gegraven hebben en alleen de opening van de kruik boven de grond uitsteekt. Op de monden van de kruiken zitten houten deksels. Deze kruiken worden gebruikt voor zowel het gisten, als het rijpen van de wijn en worden “qvevri “genoemd. Om een goede Georgische wijn te maken, moet je het hele proces koel houden en waar kan dat nu beter dan in de bodem van een kelder waar de temperatuur stabiel en koel is? Omdat witte wijn met schil vergist wordt ontstaat er een diepgele, eerder oranjeachtige kleur met eigen aroma aan de wijn. De structuur is steviger en bevat tannine.

Internationaal gezien zijn de Mtsvane druif en de Rkatsiteli druif het populairst voor de witte Georgische wijnen.

Rode Qvevri wijn.
De rode wijnen uit Georgië zijn fruitig en hebben veel body. De rode wijn die het meest geëxporteerd wordt uit Georgië is de wijn die gemaakt wordt van de Saperavi druif. Het is een stevige wijn met een dieprode kleur en als je goed proeft zal je er drop en laurier in herkennen. Ook deze Georgische wijn bevat tannine.

Dessert wijn uit Georgië.
De dessert wijnen uit Georgië zijn zoetig en worden meestal gedronken als afsluiter van een diner. De dessert wijn die het meest geëxporteerd wordt uit Georgië is de wijn die gemaakt wordt van de druiven of vruchten uit de Kaukasus streek. De dessert wijn is lekker bij een kaasplank of andere afsluitende gerechten. Laat je dus zeker verassen door deze lekkere dessert wijnen uit de mooiste streken uit Georgië.