Selecteer een pagina

Als de temperatuur buiten daalt, dan switchen we van de wat frissere witte wijnen naar de wat vollere wijnen. En maakt wit veelal plaats voor rood. Maar er bestaan zoveel verschillende rode wijnen in allerlei stijlen en smaken, dat een keuze maken soms lastig is. Daarom wat tips om de juiste rode wijn te kopen.

Spaanse krachtpatser

Rode bessen, aardbeien, maar ook ceder, gedroogde kruiden en specerijen. Dat zijn aroma’s die we veel vinden in op hout gerijpte wijnen, gemaakt van de druif Tempranillo. Dit is de ster van de beroemde Rioja wijn en wijnen in Ribera del Duero. De wijnen zijn geconcentreerd, bevatten ook veel donker fruit en zijn vooral na enige houtrijping goede wijnen om te drinken bij het haardvuur. Toch iets er bij eten? Ga dan voor lekker stoofvlees, een broodje pulled pork of lamskoteletten.

Kruidige Rhône

Zoek je een verwarmende wijn? Duik dan de wereld van de Rhône wijnen in. Gestoofde frambozen, bramen, peper, drop, viooltjes en een heerlijke kruidigheid (garrigue). Dat is Syrah in een notendop. Door die kruidigheid ook weer een perfecte winterse wijn om bij op te warmen. Vaak geblend met Grenache en Mourvèdre, de populaire GSM-blend. Lamsvlees met Syrah is de ultieme combinatie, maar gerechten die rijkelijk bestrooid zijn met Provençaalse kruiden slaan ook zeker de plank niet mis.

Zwoel Italiaans

In het zuiden van Italië worden er heerlijke, zondoorstoofde wijnen gemaakt. Je moet er wel van houden, want de wijnen kunnen redelijk zoet overkomen. Dit zijn vaak wel goede wijnen voor mensen die wat meer moeite hebben met krachtige rode wijnen. Een verwarmende wijn voor de koude winterse dagen is bijvoorbeeld een wijn van de druif Primitivo. Deze druif is vooral te vinden en Puglia en in het Amerikaanse Californië. Al heet de druif in Amerika Zinfandel.

Warm wit

Net als dat houtrijping bij de rode wijnen voor dat extra winterse tintje zorgt, geeft het ook witte wijnen een extra warm karakter. Vooral Chardonnay kan mooie, op hout gerijpte wijnen voortbrengen. Aroma’s als boter en vanille voegen zich dan bij de fruitige smaken. Ook het mondgevoel bij een op hout gerijpte witte wijn voelt al voller en ronder. Bourgogne is de streek voor mooie witte wijnen van Chardonnay, maar de druif staat bijna overal ter wereld wel aangeplant. Het wijngebied Rioja produceert naast mooie rode wijnen ook witte wijnen die perfect bij de winter passen. Deze rijke wijnen worden vaak gemaakt van druiven Viura en Tempranillo Blanco.